РЗИ в Русе препоръчва отмяната на обществени събития на закрито

0

Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Русе препоръчва отмяната на всички организирани обществени събития, които са на закрито.

Сред тях е и международният фестивал „Мартенски музикални дни“, който трябва да се състои от 13 до 29 март тази година. Това съобщи директорът на РЗИ в крайдунавския град д-р Маргарита Николова, след като днес се състоя заседание на Областния оперативен щаб във връзка с коронавируса.

Тя каза, че към момента няма изрична забрана за организирането на събития на закрито, като решението трябва да се вземе от организаторите.

Зам.-кметът по хуманитарните дейности Енчо Енчев обясни, че притеснението е огромно.
„Не бива да отиваме към становище да не провеждаме „Мартенски музикални дни“. Това означава, че ще трябва да отменим планираните събития във всички културни институти в града. Ще изискаме информация от изпълнителите, които ще се включат в програмата на фестивала, дали през последните двайсетина дни са били в рискови страни. Информацията ще я предадем на щаба, който ще заседава отново на 9 март /понеделник/. Тогава ще решим дали 60-ото издание на фестивала ще се състои, или не. Каквото и да направим, ние ще сме виновни, защото сме организатори“, каза Енчев.

Д-р Николова коментира още, че тази сутрин на ГКПП „Дунав мост“ в румънски камион са открити двама мигранти от Афганистан. Единият е бил с повишена температура. Той е настанен в инфекциозното отделение на Университетската болница „Канев“. Нямал е други симптоми, характерни за коронавируса. Въпреки това му е взета проба, която ще бъде изпратена за анализ. Другият мигрант е арестуван.