Медицински сестри обявиха гражданско неподчинение

0

Медицински сестри обявиха гражданско неподчинение и се барикадираха в бившия Партиен дом, който се ползва от Народното събрание.

Те обявиха, че ще останат вътре докато бъдат изпълнени исканията им. Те са свързани с реализацията на работеща здравна реформа, и по техните думи достойно заплащане и по-добри условия на труд.

Ирина Узунова, медицинска сестра: Навсякъде се говори, че сестрите стачкуват за заплати, това не е така. Ние стачкуваме за реформа в здравеопазването. Без тази реформа няма да се решат никакви наши проблеми, а те са страшно много.

Елена Якшева, медицинска сестра в Стара Загора: Навсякъде е различно. Искаме уеднаквяване на заплатите, на стартова заплата, на основна заплата на медицинска сестра в България.

Вера Иванова, „Системата ни убива“: Оставката на министър Сачева, заради пропагандата, която води срещу закона който ние извоювахме с много усилия, с цената на живота си го извоювахме – 7 месеца протести. Тя пропагандира срещу закона, води някаква демагогия, че този закон не става, че тези средства по-добре да отидат някъде другаде.

Пред сградата бяха поставени и обувки, символизиращи медицинските сестри, напуснали страната.

Протестът на медицинските сестри протича съвмество с този на иницативата „Системата ни убива“, от където настояват за оставката на социалния министър Деница Сачева и на заместничката и Адриана Стоименова.

Майките на деца с увреждания бяха дали срок това да се случи до 17 ч днес, в противен случай подготвят „изненади“ за правителството.

Протестиращите преди дни обособиха палатков лагер пред Министерския съвет и обявиха, че той ще остане тук докато бъдат изпълнени исканията им.

По-късно да разговаря с медицинските сестри дойде и Мая Манолова.