Влезе в сила споразумение за прекратяване на огъня в Идлиб

0

В полунощ влезе в сила споразумението за прекратяване на огъня в сирийската провинция Идлиб. То беше постигнато вчера след преговори в Кремъл между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган.

В Идлиб е относително спокойно, след като влезе в сила споразумението за спиране на бойните действия в северозападната сирийска провинция.

Според наблюдатели от неправителствени организации минути преди това все още са отеквали артилерийски изстрели и бомбардировки.

И ако в Идлиб посрещнаха новината за руско-турското споразумение по-скоро скептично, в Дамаск приветстваха решението.

Примирието, договорено в Москва, предвижда създаването на коридор за сигурност в Идлиб, подробностите за който ще уточнят министрите на отбраната на Турция и Русия до една седмица. От 15-и март започват и съвместни патрули по магистралата, която свързва Алепо и Латакия.

От своя страна, в интервю пред руски телевизионен канал сирийският президент Башар Асад заяви, че руско-сирийският план цели нормализиране на отношенията с Турция.

Башар Асад, президент на Сирия: Въпреки турската агресия, нашата обща цел с Русия беше и остава да накараме Турция да промени политиката си на подкрепа за терористи и да нормализираме отношенията си.

Миналия месец 36 турски войници бяха убити при руско-сирийска офанзира в Идлиб. В отговор, Анкара, която подкрепя опозицията в тази провинция, атакува позиции на сирийските правителствени сили.