Feel Me experience: Събития, насочени към опазване на културни и архитектурни паметници

0

Feel Me experience е първото от поредица събития, насочени към опазването на културни и архитектурни паметници, което цели да повокира дизайнери и архитекти

Националният студентски дом е перла в сърцето на София – уникална по своя характер и история институция. Със своите архитектурни дадености тя привлича вниманието на арх. Ивета Попова – съосновател на Design Lab. и водещ архитект на ATG design, и се превръща в център на алтернативно pop-up арт събитие, микс между сетивен театър и имерсивен перформънс, инициирано от самата нея.

“Изкуството винаги е бил способът да се повдигнат належащите въпроси и именно чрез Feel Me experience целим това – насочване на вниманието на професионалната общност към Студентски дом и казуса по неговата реновация.”, споделя арх. Ивета Попова.

Вдъхновена от преживяването на сетивно представление в Ню Йорк, от една страна, и световните форуми за дизайн със своите множество арт инсталации, от друга, Ивета ги обединява в едно. Feel Me experience е театрален спекталъл, създаден в контекста на пространствата на Студентски дом, като със своите декори и инсталации прави първа крачка към промяната на мястото.

“Въпреки че сградата остарява красиво, тя е пред разпад, заради претърпения пожар през 2001 г.. Вярвам, че съвместно с още колеги от архитектурния бранш, създавайки експертна група, бихме могли да съживим Студентски дом и да помогнем за преусмисляне на неговите пространства, така че те да отговарят на нуждите на съвременните младежи със своите дизайн и функция.”, разказва арх. Попова.

Feel Me experience ще се състои в периода от 13 до 22 март в Националния студентски дом в София. Само в тези шест дни публиката ще може да посети представлението, което провокира сетивата. Pop-up “Дишащ бар“ в Главното фоайе на сградата ще посреща гостите. Създаден със специалните плочи на Fiandre Active Clean Air & Antibacterial Ceramic™, той е микс между арт инсталация и истински бар.

В откриващата вечер на 13 март (петък) организаторите са подготвили празнична програма.

Feel Me experience

Организатор:

Design lab. – първата “лаборатория” за архитектура и дизайн в България. Модерно споделено пространство, където професионалисти – архитекти и дизайнери, могат да работят и да общуват на едно място, в което да имат възможността да се развиват в своята творческа среда и да обменят идеи.

Артистичен екип:

Inner Theater Company – театрална компания, която създава представления-преживявания. Своеобразни приключения, които отключват сетивността и предизвикват отношението ни към нас самите и света, в който живеем. Развива сетивния лабиринт – театър и играе с формата, методите и контекста, за да преоткриваме ежедневието и да усещаме собствената си истина.

Режисьор: Габриела Петрова

Асистент режисьор: Мартина Велева

Координация на артистичния екип: Ана Вълчева

Костюми: Величка Джамбазова

Актьорски състав: Ана Вълчева, Величка Джамбазова, Габриела Петрова, Георги Налджиев, Десислава Ирослав Петрова, Елиян Аройо, Мартина Велева, Милена Станойевич, Саша Хаджиева, Яница Атанасова

Feel Me experience се организира с подкрепата на Столична община.

Билети може да закупите на https://bilet.bg/bg/promoter/view/27497. Местата са ограничени.
Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/182841462791555