Нов пътеводител и брошури на постоянната експозиция в къщата – музей „Димитър Пешев“

2
0

Нов пътеводител и брошури на постоянната експозиция в къщата – музей „Димитър Пешев“ в Кюстендил е изготвил Регионалният исторически музей в Кюстендил във връзка с годишнината от Кюстендилската акция за спасяването на българските евреи. Това съобщи за БТА историкът д-р Ангел Джонев.

Брошурите са общо пет, по една за всеки участник в Кюстендилската делегация за спасяване на българските евреи – Асен Суйчмезов, Владимир Куртев, Димитър Пешев, Иван Момчилов и Петър Михалев. В тях се проследява биографията на петимата и приноса им в акцията, разказа историкът. Изготвена е и отделна брошура за къщата-музей, в която е описана историята й.
Шестте нови печатни материали са свързани с обща обложка в комплект, а текстовете в тях са на български и английски език.

Къщата-музей „Димитър Пешев“ в Кюстендил е създадена по съвместен проект между Община Кюстендил и Съюза на българските евреи в Израел, реализиран в периода август 2002 – март 2003 г., припомни Джонев. Тя е точно копие на родната къща на Димитър Пешев и е адаптирана в центъра на града.