в-плевен-полагат-академична-клетва-460-новоприети-студенти

В Плевен Медицинският университет и болницата „Св. Марина“ ще участват в световна кампания

2
0

Медицинският университет в Плевен и плевенската университетска болница „Св. Марина“ се присъединяват към световната кампания Worldwide EndoMarch, съобщиха от висшето училище.

Глобалното събитие в подкрепа на пациентки с ендометриоза е организирано за седма поредна година в повече от 60 страни в света. България участва за първа година с организиране на поход за повишаване на информираността за заболяването, от което страдат 200 милиона жени по света, или една от всеки десет. Затова й кампанията е под наслова „Една от 10. ЕндоМарт 2020“ в партньорство с фондацията „Ендометриоза и репродуктивно здраве“, под патронажа на Комисията по здравеопазване към 44-то Народно събрание.

В Плевен тя ще бъде осъществена от студенти на Медицинския университет и висококвалифицираните специалисти на УМБАЛ „Св. Марина“. Студентите от Студентския съвет, от Асоциацията на студентите медици – клон Плевен, и на чуждестранните студенти ще участват в поход в подкрепа на жените с ендометриоза EndoMarch 2020 на 28 март. Идеята е да се повиши информираността на хората за заболяването и за нуждата от навременна диагностика, както и от нови проучвания за третиране на заболяването.

Специалистите по акушерство и гинекология от Медицинския център „Св. Марина“ в Плевен ще осигурят безплатни прегледи в седмицата преди похода – от 23 до 27 март – за жени със съмнение за ендометриоза или с поставена диагноза.
Походът „EndoMarch България 2020“ на 28 март в Плевен ще стартира от Ректората на университета в 12.30 часа. Желаещите граждани могат да се присъединят към похода, за да изразят солидарност с всички жени, засегнати от ендометриоза, посочват от висшето училище в Плевен.