Сачева: Всяко забавяне на влизането в сила на Закона за социалните услуги води до проблеми

3
0

Всяко допълнително забавяне на влизането в сила на Закона за социалните услуги води след себе си не просто до финансови, но и до човешки проблеми, заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на парламентарния контрол.

Сачева посочи, че Законът за личната помощ не е универсална панацея, трите закона, отнасящи се за хората с увреждания, трябва да работят заедно.

В Министерството на труда и социалната политика не са постъпвали сигнали за общини, в които се отказва приемането на заявления по Закона за личната помощ, посочи Сачева. Ако народните представители разполагат с такива сигнали, от МТСП са готови веднага да направят проверки и да разгледат всеки един случай.

До 30 юни трябва да бъде направен пълен преглед и анализ на действието на Закона за личната помощ, така че да можем заедно да вземем решения, които не са единствено и само финансови, но в никакъв случай не би трябвало да пренебрегваме и финансовия аспект, защото недостигът, който имаме към момента, при очакваното нарастване на броя на потребителите, може да възникне на 230 милиона лева в бюджета, посочи министър Сачева.

Тя допълни, че проблемите със Закона за личната помощ далеч не са само финансови. Те са свързани и с възможността на общините да осигурят необходимия капацитет, както и от гледна точка на възможностите за индивидуални оценки в такъв голям размер, допълни Сачева. Министърът отново припомни, че Законът за личната помощ беше приет при ясна отрицателна обосновка от Министерството на финансите.

Законов ангажимент на МТСП е да осъществява държавната политика за предоставяне на лична помощ на хора с увреждания, заяви Деница Сачева и допълни, че по данни на Агенцията за социално подпомагане за периода от 1 април 2019 година до 28 февруари 2020 година, общият брой на подадени заявления – декларации за изготвяне на индивидуална оценка за потребностите за включване в механизма на личната помощ е в размер на 30 013. За 28 708 е установено, че отговорят на условията по закон. На тях са издадени направления за съответния брой часове.

Очаква се поетапното им заявяване за предоставяне на подкрепата пред съответната общинска администрация. Към посочения период са сключени 22 560 трудови договори с асистенти за оказване на необходимата грижа на ползвателите. Броят на асистентите е 22 362, като асистентите са основно хора от семейното обкръжение на ползвателя. Броят на прекратените договори за този период е 1850 , като прекратяването е поради различни причини като смърт на ползвателя на личната помощ, искане на човека, който я ползва или на асистента, изтичане на срока на индивидуалната оценка на потребностите.

Плащанията се извършват, като за септември 2019 година по бюджетите на общините са преведени 2 млн. 412 хиляди и 530 лева, за октомври – 4 милиона 232 хиляди лева, за ноември – 5 млн. 518 хиляди и 200 лева, за декември – 7 милиона 748 хиляди и 180 лева , за януари – 13 милиона 798 хиляди и 70 лева.

Сачева обърна внимание, че Законът за социалните услуги също беше изстрадан като Закона за личната помощ, но това не пречи в момента да се създават допълнителни предпоставки за това да се подкопава доверието в него и да се търси механизъм допълнително да бъде отложено неговото влизане в сила чрез сезиране на Конституционния съд.