Първите дипломати на ЕС изразиха пълна солидарност с България, Гърция и Кипър

2
0

Първите дипломати на ЕС изразиха днес, на извънредното заседание на външните министри на ЕС в Загреб, пълна солидарност с България, Гърция и Кипър за кризата по външната граница на Съюза, съобщи Министерството на външните работи.

От българска страна на заседанието участва заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Министрите приеха съвместно заявление на 27-те държави членки, в което се изразява пълна солидарност с Гърция, България и Кипър и готовност за допълнителна подкрепа за охрана на външните граници на съюза. Първите дипломати на ЕС подчертаха важността на продължаване на прилагането на съвместното заявление ЕС-Турция по миграцията от 18 март 2016 г. Съюзът ще продължи да оказва подкрепа на Турция за огромния брой бежанци, които страната е приютила на своя територия и очаква Турция да продължи да спазва своите ангажименти.

Министрите подчертаха необходимостта от спешна деескалация на конфликта в Идлиб, установяване на устойчиво примирие и възобновяване на политическия процес под егидата на ООН и в съответствие с резолюция 2254 на СС на ООН.
Министрите отбелязаха резултатите от вчерашната среща в Москва между президентите на Русия и Турция и договорените от тях мерки за деескалация в Сирия.

Предвижда се свикване на нова конференция по Сирия, а ЕК спешно отпуска 60 милиона евро за справяне с хуманитарната криза в Идлиб и пограничните райони с Турция.