Ананиев определи действията на медицинските сестри в сградата на НС като провокация

4
0

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев определи действията на медицинските сестри в административната сграда на Народното събрание в София като провокация. Той коментира темата пред български журналисти в Брюксел, където участва в извънредното заседание на Съвета на ЕС по здравеопазване.

Министърът посочи, че се поставят искания, които могат да доведат до много лоши последици за здравната система. Категорично искам да заявя, че това е директна провокация срещу държавността с използване на различни методи на манипулиране на българските граждани, добави той.

По неговите думи не е бил отказван диалог с медицинските специалисти. Срещам се много често с тях, последната ми среща беше преди девет дни. Всичко, което е в моите компетенции, което са пожелали, или е изпълнено, или е в процес на изпълнение, поясни министърът.

С всяка следваща среща те поставят нови и нови искания, които са напълно неизпълними, добави той. По неговите думи не е възможно да бъдат изпълнени последните искания за създаване на борса за медицински сестри, за обявяването на професията им за защитена, както и да бъде отделена от търговската дейност на лечебните заведения, като бъде определена за първа категория труд. Това са неща, които няма как да се приемат и решат, заяви Ананиев.

Ако приемем предложението за 1220 лева (месечна заплата на сестрите – бел. кор.), как ще отговорим на други специалности като инженери и строители, попита министърът. Ако лекарите поискат четири минимални работни заплати, а професорите в медицината – по шест, би настъпил пълен хаос, добави той. Заплатите на българските граждани трябва да бъдат основани на положения труд като количество и като качество. Няма как да определяме пари на калпак, допълни Ананиев.

Министърът се обърна към организациите у нас, които се опитват да се възползват от обстановката с политическа цел в контекста на предстоящите избори, като призова да не го правят, защото това не помага за развитието на българското гражданско общество. Ананиев благодари на медиците, които в този момент на борба срещу разпространението на коронавируса са на своите работни места. Той благодари и на всички, които не подкрепят протеста „на тези пет жени“.
Попитан кои са организациите, които се опитват да се възползват, Ананиев посочи Мая Манолова и социалистическата партия, като добави, че сигурно има и други. Това, което се случи снощи, силно ме разочарова, заяви Ананиев. Той допълни, че си прави извода оттук нататък да води преговори само с легитимно признатите организации.

По повод разпространението на новия вирус министърът отбеляза, че мерките на българското правителство отговарят напълно на препоръчаните от Световната здравна организация и от Европейската комисия. Нашата държава не е много голяма и може да останем без необходимите предпазни мерки и лекарства, отбеляза той. Министърът поясни, че са осигурени за 1-2 месеца необходимите защитни средства.

Ананиев съобщи, че България договаря доставка на необходимите количества предпазни средства. В момента повече ни притеснява сезонният грип, посочи той. Министърът изрази готовност за удвояване на броя на леглата в болничните инфекциозни отделения. Той уточни, че наличните у нас количества предпазни средства и лекарства не позволяват износ.