Теменужка Петкова за природния газ: За първи път се случва някой да ни връща пари

2
0

На националния празник на България премиерът Бойко Борисов обяви, че „Газпром“ и „Булгаргаз“ са договорили 40% по-ниски цени на природния газ за страната ни. 

Тук не можем да говорим за подарък. Просто мисля, че стана едно много добро съвпадение и на нашия национален празник ние можахме да анонсираме тази добра новина, защото тя се случи буквално в последните часове на 2 март. Тогава успяхме да финализираме всички текстове по допълнителното споразумение. На 3 март от „Газпром“ ни изпратиха подписаното от тях споразумение. Това каза в предаването „Панорама“ енергийният министър Теменужка Петкова.

Теменужка Петкова – енергиен министър: Това е една изключително добра новина за всички. Това ще даде сериозна глътка въздух и на българската индустрия, и на българските потребители. Преговорите, които водихме, продължиха малко повече от 7 месеца. Това, което бяхме заложили като краен срок за финализиране на този процес, беше краят на февруари. И ние успяхме да финализираме този процес успешно към края на февруари и началото на март.

Според нея след много години говорене колко важна е диверсификацията на източниците и маршрути на доставка на природен газ, ние вече можем да отбележим първите положителни ефекти от този процес.

„За нас е важно да имаме опция за доставяне на природен газ от различни източници, през различни маршрути. Това означава диверсификацията, която на първо място означава сигурност по отношение на доставката, на второ място означава конкурентни цени. Тези цени са винаги в интерес на потребителите и на българския бизнес“, категорична беше Петкова.

Теменужка Петкова – енергиен министър: Ситуацията, в която се намираме, е нетипична за нас. За първи път се случва някой да ни връща пари, обикновено ние даваме пари. И сега сме поставени в една такава изненадваща ситуация как да действаме оттук-нататак. Трябва да се зарадваме от това, което се случи, защото това е добра новина. По възможно най-бързия начин ще направим една работна група в министерството на енергетиката, за да намерим механизма за компенсиране съответно на клиентите на „Булгаргаз“ и те от своя страна трябва да намерят механизъм, по който да компенсират своите клиенти.

Тя каза още, че по отношение на цената на природния газ ЕК много ясно е определила критериите, на базата, на които „Газпром“ и държавите членки трябва да водят преговори и те се базират на обективни критерии – това са цената на континенталните хъбове на границата на Германия, Франция и Италия. „Ако тези цени са по-високи от тези, на които ние получаваме нашия природен газ, то тогава е налице основание да стартират такива преговори“, допълни министърът.