Какво трябва да правим, за да не се разпространява коронавирусът?

0

Всеки, който се връща от рискова държава, трябва доброволно да остане вкъщи и да избягва срещите с други хора в рамките на две седмици.

За отсъствията учениците и студентите ще имат право на извинителни бележки, а работещите – на платен или неплатен отпуск.

Ако в рамките на тези две седмици човек не прояви симптоми като кашлица, възпалено гърло, повишена температура и затруднено дишане, е безсмислено да си прави тест за коронавирус, защото без проявени симптоми, тестът няма да може да улови коронавируса, дори човекът да е заразен с него.

Ако обаче по време или след завръщането си от тези страни човек почувства някои от тези симптоми, той трябва незабвно по телефона да информира личния си лекар или Регионалната здравна инспекция.

Нужно е да избягва срещи с други хора и задължително да носи маска, за да не разпространява вируса. В складовете на аптеките обаче вече няма маски.

Николай Костов, Асоциация на собствениците на аптеки: Китай е много голям производител. Над половината от маските се произвеждат в Китай от световното производство. И те не само че не изнасят, ами и купуват маски и това създава огромен дефицит. Алтернативата на маските могат да са кърпата или шалът.


И основното правило, което важи за всички вируси – ръцете да се мият със сапун поне 20 секунди или да се почистват с дезинфектант.