Габровската болница е под карантина заради 75-годишната жена със съмнение за коронавирус

9
0

Областната болница „Д-р Тота Венкова“ е изолирана и е под карантина. Външни лица не се допускат за свиждания, има и полицейско присъствие.

Не се приемат пациенти във вътрешното болнично отделение, където на 3 март е била хоспитализирана 75-годишната жена, впоследствие показала положителна проба за коронавирус. Според изпълнителния директор на болницата д-р Минко Михов състоянието на жената е добро, тя е настанена в инфекциозното отделение, издирени са хората, които са били в контакт с нея, а през нощта към лабораторията в София са изпратени 45 проби за изследване. Те са от лицата, които са били в контакт с болната.

В Областната администрация в Габрово заседава кризисният щаб, свикан от областния управител Невена Петкова. В щаба участват директорът на габровската болница д-р Минко Михов, на Регионалната здравна инспекция д-р Николай Пенчоков и кметът на Габрово Таня Христова.

Инфекциозното отделение в областната болница разполага с десет легла, като при нужда има готовност да бъдат разкрити допълнителни легла. На разположение са трима лекари инфекционисти, уточни д-р Михов.

По думите на д-р Николай Пенчоков в Габрово е имало 38 души, поставени под карантина, 8 от които не са я спазили и вероятно към тях ще има санкции.
След заседанието експертите от щаба ще предоставят повече информация.