Епидемичната обстановка в Смолянска област е спокойна

0

Епидемичната обстановка в област Смолян е спокойна както по отношение на заболеваемостта от грип, така и във връзка с риска от разпространение на коронавирус. Това бе съобщено от Областния кризисен щаб след проведеното днес заседание относно мерките срещу разпространение на коронавирус.

Осъществена е връзка с 9 души от областта, завърнали се след пътуване в Италия, но никой от тях няма симптоми за заразна болест, уточняват от РЗИ. Засилен е контролът на преминаващите през ГКПП- Златоград, както на входящия, така и на изходящия поток от пътуващи.

През последната седмица е увеличена заболеваемостта от остри респираторни заболявания и грип, но нивата са под епидемичните стойности. Спокойни сме по отношение на епидемична ситуация и за грип, и за коронавирус, посочи д-р Мими Кубатева, директор на РЗИ.

От Областния кризисен щаб заявиха, че са създадени условия за изолиране на пациенти със симптоми, които предполагат наличието на коронавирус. Инфекциозното отделение в МБАЛ- Смолян има капацитет да поеме евентуални случаи с COVID-19. В болницата е доставено защитно облекло, маски, очила за медицински персонал. Свижданията и плановите операции са преустановени.

На граничния пункт при Златоград са засилени проверките на входящия поток от пътуващи, като за лицата от рискови групи се попълват анкетни карти от кои страни пристигат. Контролът на изходящия трафик следи да не се изнасят за материали, свързани с превенцията за коронавирус.

Персоналът в туристическите и курортни обекти е инструктиран как да се процедира в случаи на хора със симптоми за заразни заболявания. От Областния щаб отчитат, че информационните кампании са дали резултат и през последните дни се наблюдава засилена лична дисциплина сред местните жители. Драстично са намалели посещенията в кабинетите на личните лекари, като хората очевидно се съобразяват с препоръката да не се струпват в поликлиниките.