еп-връща-визите-за-граждани-на-сащ

Брюксел иска от Ердоган намаляване на напрежението по турско-гръцката граница

9
0

Президентът на Турция Реджеп Ердоган пристигна в Брюксел за среща с председателите на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел. Тримата ще обсъдят кризата с мигрантите по гръцко-турската граница, ситуацията в Северна Сирия и дългосрочните отношения между Анкара и Брюксел.

Ердоган пристига в Брюксел в момент, когато напрежението заради мигрантите между Атина и Анкара продължава да расте. Урсула Фон дер Лайен и Шарл Мишел ще се опитат да убедят турския президент да съдейства за намирането на решение и намаляването на натиска по границата.

Урсула фон дер Лайен – председател на Европейската комисия: Събитията на гръцко-турската граница ясно показват политически мотивиран натиск по външна граница на ЕС. Мигрантите, които бяха докарани до границата, се нуждаят от помощ и Гърция също се нуждае от помощ. Това е едно от нещата, които неколкократно обсъждах с премиера Мицотакис и днес ще обсъдим с президента Ердоган. Така че ще се занимаваме не само с дългосрочните си отношения, но и с тази много
критична ситуация“.

Брюксел обещава подкрепа, включително финансова, и за Гърция, и за Турция.

Фон дер Лайен коментира, че ситуацията по гръцките острови също остава критична. Според нея особено тежко е положението на непридружените малолетни и непълнолетни. Миналата седмица Еврокомисията се обърна към помощ към държавите-членки да приемат част от тях. Досега са се отзовали Франция, Португалия, Люксембург, Финландия и Германия.

Европейската комисия работи по нов пакет за миграцията и предоставянето на убежище и се надява този път той да бъде приемлив за всички държави-членки. Новите правила ще бъдат представен след Великден.