Споразумението ЕС-Турция остава в сила, съобщи ЕК след срещата с Ердоган в Брюксел

0

Споразумението ЕС-Турция за миграцията остава в сила, съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след извънредната среща в Брюксел с турския президент Реджеп Ердоган. Домакин на срещата бе председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Фон дер Лайен отбеляза, че в следващите дни и седмици пълният текст на споразумението ще бъде подложен на оценка. По нейните думи ЕС и Турция имат общо виждане за събитията досега, но се разминават в тяхното тълкуване. ЕС е изразил готовност да продължи работата си по споразумението, ако така постъпи и Анкара. Явно имаме различия, обсъдихме ги открито, заяви Фон дер Лайен. Тя добави, че от подкрепа имат нужда и мигрантите, и Гърция, и Турция.

Шарл Мишел добави, че на днешната среща двете страни се обсъдили споровете си около изплащането на шестте милиарда евро, залегнали в споразумението като помощ за приютените от Турция сирийски бежанци. Мишел съобщи, че се очаква в следващите дни или седмици да има нова среща ЕС-Турция на високо равнище.