Си Цзинпин пристигна в Ухан

0

Китайският президент Си Цзинпин пристигна днес на първото си посещение в град Ухан, Централен Китай, от началото на епидемията на коронавируса, предаде Франс прес.

Си направи изненадващата си визита в Ухан в момент, в който значително намалява броят на новите заразявания в Китай през последните седмици, което показва, че драстичните мерки за борба с коронавируса, предприети от китайските власти, дават резултат.

Китайският лидер пристигна със самолет в столицата на провинция Хубей, в която повечето населени места са под карантина от края на януари, съобщи китайската информационна агенция Синхуа.

Си ще направи инспекция на предприетите в Ухан мерки за борба с вируса и ще разговаря с лекари, военни, полицаи, социални работници, доброволци, пациенти и обикновени жители, отбелязва Синхуа.
Новият коронавирус се появи през декември в Ухан, а след това започна да се разпространява в останалите части на Китай и в чужбина. С вируса се заразиха над 110 000 души по целия свят, а смъртните случаи са около 4000, повечето от които в Китай.

Броят на ежедневните нови заразявания в Китай спада от ден на ден. Властите съобщиха днес само за 19 нови болни – най-ниската стойност, регистрирана от 21 януари. Седемнадесет от новите заразени са в Ухан, а другите двама са пристигнали от чужбина. За сравнение, през миналия месец стотици хора се заразяваха с вируса всеки ден.