Българска компания разработва лечение срещу коронавирус

11
0

Разработена молекула от българските учени би могла да се използва при разработването на хапче, което да лекува заболели от COVID-19. От компанията завиха, че са нужни най-малко две години, за да стигне хапчето до пациентите.

Димитър Димитров е основател на частна компания за научноизследователска работа. Българската компания се занимава от 4 години основно с откриване на лекарствени молекули. В екипа участват 20 учени.

През последните няколко месеца компанията е разработвала молекула насочена срещу болести свързанни с имунната системата. След появата на COVID-19 екипът прави биологичен тест в световни лаборатории, които показват, че от молекулата може да се направи лекарство, което да лекува болни от коронавирус.

Димитър Димитров, основател на частна компания за научноизследователска работа: Може би лечението е в ръцете ви? Надявам се да е в ръцете ми. Това показват данните. Това е лекарство, което лекува. Малка молекула, която да лекува постфактум дори. Не превантивно. Ваксината е доста по-голяма молекула.

За целта обаче, молекулата трябва да се дооптимизира. Нужно е финансиране, за да се премине предклиничната фаза. Обикновено всички процедури отнемат между 4 и 8 години докато ново лекарство стигне до крайния пациент, а цената е около 200 милиона евро.

Българските учени се надяват да намерят финансиране и съдействие от институциите, за да може сроковете да се съкратят поне два пъти.

Димитър Димитров, основател на частна компания за научноизследователска работа: Нашата цел е да бъде във вид на хапче. Така че лесно много лесно да се възприема. Реално ние атакуваме проблема там където възниква, а не биологичния процес със симптоматиката.