След двата нови случая на коронавирус у нас: „Пирогов“ затваря врати

4
0

Още два потвърдени случая на коронавирус у нас. Те са в столичната болница „Пирогов“. Заразените са 66-годишна жена и 74-годишен мъж.

Най-голямата лечебна болница в страната за прием на спешни пациенти „Пирогов“ в момента е пуста, няма хора пред лечебното заведение. В коридора на болницата има заселено полицейско присъствие, охрана, използват се специални предпазни маски.

Нуждаешите се да получат спешна медицинска грижа се пренасочват към ВМА и към „Александровска болница“. Тази нощ няколко човека са имали такава нужда, но са били връщани към съответните лечебни заведения, след като стана ясно, че в „Пирогов“ двама човека – мъж и жена, са дали положителни проби за коронавирус. Информацията от късно вечерта е, че те са в тежко състояние.

Очаквайте подробности в 8:00 часа на редовния брифинг на Оперативния щаб пред ВМА. В 8:30 подробности ще даде Столична община, а в 9:00 часа премиерът Бойко Борисов свиква извънредно заседание на Съвета по сигурността, така че да се очертаят адекватните мерки срещу разпространението на коронавируса.

Междувременно продължава дезинфекцията на Столичния градски транспорт, на метростанциите и на всички институции, където има струпване на много хора.

Точно в 19:44 вчера вечерта пробите на двамата съпрузи, изследвани в Националната референтна лаборатория, се оказват положителни.

Проф. Тодор Кантарджиев – Национален център по заразни и паразитни болести: 
Следобед бяха доставени пробите, взети много коректно от колегите в Пирогов.

Бойко Борисов – министър-председател: 66-годишна жена, семейство, и 76-годишен мъж, които са работили на Илиянци. Това знаем към момента.

Мъжът постъпва в Пирогов вчера. Той е с обострена дихателна недостатъчност. Има предишно белодробно заболяване. Съпругата му е в тежко състояние.

Проф. Тодор Кантарджиев – Национален център по заразни и паразитни болести: Тя е дошла да се види със съпруга си, но в много тежко състояние, припада и веднага са предприели колегите в „Пирогов“ мерки.

Ген. Венцислав Мутафчийски – Национален оперативен щаб: Интобирана още веднага в шокова зала. Няма данни двамата да са пътували в чужбина. Единствените оскъдни и непотвърдени данни, че синът им е работил в Илиянци.

Съпрузите са били настанени във вътрешното отделение в „Пирогов“. Сега клиниката трябва да бъде изолирана и дезинфекцирана. Трябва да се идентифицират и всички контактни лица. Там вече е директорът на Регионалната здравна инспекция.

Ген. Венцислав Мутафчийски – председател на Националния оперативен щаб: Въпреки краткото време откакто се развива тази история, са установени 89 контактни лица и започва процедурата по тяхното изследване, карантина.

Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор: Като че ли тези два случая потвърждават една наша прогноза, че БГ няма как да остане встрани. Виждаме какво се случва в света и в Европа.

С тези два случая пациентите с коронавирус в България вече станаха шестима. Като огнищата на разпространение на заразата са три.