Грипната епидемия в област Бургас се отменя

0

Грипната епидемия в област Бургас се отменя. Това обяви днес областният управител Вълчо Чолаков, след заседание на Щаба за борба с грипа и острите респираторни инфекции. Решението прекратява предприетите мерки, в т.ч. – и ваканцията на учениците.

Кметовете по места имат правомощията да преценят дали 12 и 13 март ще бъдат неучебни на територията на тяхната община. Такива намерения са заявени само от община Поморие.

В останалите 12 общини училищата са готови да посрещнат учениците утре – 12 март. Взети са всички мерки за дезинфекция и контрол.

Броят на заболелите от сезонен грип е спаднал на 419 случая от наблюдаваното население, при 469 – при обявяването на епидемията. Болничните заведения също регистрират намаление на броя на хоспитализираните и налични свободни легла.

С отмяната на грипната епидемия не отпадат въведените мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса. Остава забраната за масови прояви, спортни събития и др., които са предпоставка за събиране на много хора на едно място. От щаба призовават за спазване на дисциплина, лична хигиена, за ограничаване на пътуванията и контактите.