Ватиканският площад празен заради вируса, Папа Франциск проведе аудиенция в ефир

0

Традиционната седмична обща аудиенция на папа Франциск, която обикновено се провежда с участието на хиляди хора на ватиканския площад „Свети Петър“ или в аудиториума „Павел Шести“, днес се състоя в личната му библиотека в Апостолическия дворец и за първи път бе предавана пряко в ефира от редица телевизионни канали и интернет сайтове, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Това се наложи заради задължителните мерки, обявени от италианското правителство с цел да се ограничи разпространението на коронавируса в страната и в миниатюрната държава на светия католически престол.
Ватиканските власти забраниха присъствието на поклонници и туристи на площада. Затова, за разлика от обичайните неделни проповеди, които се предават на големи екрани на площада, този път той остана празен. В библиотеката заедно с папата присъстваха само десетина свещеници на необходимата дистанция за безопасност – не по-малко от 1 метър. Един по един те превеждаха думите на Светия отец на няколко езика.

Франциск посвети днешната си проповед на затворниците, на заразените с коронавируса и болните и на болничния персонал, грижещ се за тях. „Те страдат и ние трябва да им изразим нашата близост чрез молитва“, каза той. Темата му очевидно не бе избрана случайно, защото през последните дни италианските затвори станаха арена на протести на фона на забраната за посещения заради коронавируса.