Няма заповед за преструктуриране на Втора градска болница в инфекциозна

0

На този етап не сме получили заповед от министъра на здравеопазването за преструктуриране на Втора градска болница в инфекциозна, съобщи днес на брифинг пред лечебното заведение зам.-кметът на София Дончо Барбалов във връзка със ситуацията с коронавируса в столицата.

Когато бъде получена такава заповед, процедурата ще бъде задействана. Планът е за 72 часа да бъде извършена трансформацията, посочи зам.-кметът. В този период пациентите на лечебното заведение трябва да бъдат транспортирани в другите общински болници. Няма да бъдат допускани инфекциозно болни пациенти преди и последните пациенти на болницата да бъдат изведени. Ще бъде използван персонала на Втора градска болница, ако има нужда ще бъдат привлечени и други специалисти от другите общински болници, информира Барбалов.

Разчетеният капацитет на Втора градска е за 50 легла. Тук ще бъдат приемани по-леки случаи, тежките случаи, ако има такива, ще бъдат приемани във ВМА, Пирогов, Александровска болница, където имат много добри реанимации. Сградата на Втора градска ще бъде разделена на две части – едната за пациентите, другата за персонала.

Имаме уверението, че ще получим необходимите предпазни средства за медицинския персонал, което е един от най-важните въпроси. На този етап обаче болницата си работи нормално, съобщи зам.-кметът.