1043-нови-случаи-на-коронавирус-у-нас

Очакват се пробите на лицата, контактни с настаненото в „Пирогов“ семейство

0

Няма нови случаи на заразени с коронавирус у нас, съобщиха от Националния оперативен щаб.

Все още не са излезли пробите на 8-те лица, които са били в контакт с възрастното семейство, настанено в „Пирогов“. Жената почина вчера, а тази нощ в полунощ се е наложила интубация на мъжа. Неговото сътояние се влошава и той е на апаратна вентилация.

У нас вчера са изследвани 136 проби, от които една положителна – на лекарката, която е била на симпозиуми в чужбина.

Генерал Мутафчийски даде подробности за нейното състояние и за състоянието на жената, с която тя е била в близки контакти.

Ген. Венцислав Мутафчийски: Тази нощ приехме едно от нейните контактни лица, също е с грипоподобна симптоматика, но е в стабилно състояние. Днес ще бъдат изпратени пробите и в двете лаборатории, за да бъдат потвърдени. През това време вече пристигат и контактните лица на същата колежка, които са имали досег с нея за установяване дали има заразени между тях.

Генералът даде информация и как се развива коронавирусът по света и в съседните държави. По света заразените вече са 126 хиляди. Увеличават се новите случаи – в Турция са 9, в Сърбия – 6, в Гърция – 15, в Хърватска – 3.

По въпроса за легловата база в страната, ако се увеличат заболелите от коронавирус, се търсят дарители. Намерени са част от тях, като фирми и частни лица, но с приоритет ще бъдат снабдявани областните болници в страната.