бсп-предлага-нов-модел за-управление-на-водните-ресурси

„БСП за България“ не отстъпи от тезата си за неверните данни на НСИ

3
0

ПГ на „БСП за България“ не отстъпи от тезата си, че от Националния статистически институт /НСИ/ са представили неверни данни за икономическия растеж.

В отговор на искането на ГЕРБ – левицата да се извини от трибуната за декларацията, в която твърдят, че има разминаване на данните за икономическия растеж, Румен Гечев от БСП заяви, че Националният статистически институт /НСИ/ е признал пред цяла България, че 3,9 млрд. лв. не са отчетени от времето на първи януари 2019 г. до 31 декември 2019 г.

„След нашата декларация, изведнъж се намериха тези 3,9 млрд. лв. в официална пресконференция на НСИ и се извиниха с това, че документите от митниците закъснявали с 28 дни“, коментира Гечев.
Той попита мнозинството, дали от 1 януари 2019 г. до януари 2020 г., срокът е 28 дни, както и кой е скрил документите от митниците, които е трябвало да постъпят към НСИ?

„Защо НСИ на целия бизнес – български и чужд пише, че потреблението е 460 млн. лв., а се оказва, че е над 4 млрд. лв? Поради каква причина се крие? За да се изкриви картината с брутния вътрешен продукт и растежа“, каза Гечев.

По думите му, за да излезе от положението, изведнъж от НСИ са намерили 28 млн. лв. нови инвестиции, след което милиард и половина увеличават потреблението.

„Това потребление, кога го видяха – на 1 април ли? След това, износът изведнъж се увеличил. О небеса – с милиард и половина! Това се нарича натаманяване на български език“, каза Гечев.

Той бе категоричен, че колегите му в цяла България, които се занимават с икономически анализи, са разбрали, че българската общественост е подведена, и то умишлено.

„Те признаха, че четири милиарда ги няма и то след нашето изявление“, заяви Гечев.
Относно твърденията на ГЕРБ за обезценяването на лева спрямо долара в годините на прехода, Гечев се обърна към тях с думите: „Вие, избрахте финансовия екип на правителството Жан Виденов за управление на българската банкова система. Димитър Радев – един прекрасен икономист за управление на българската банкова система, шеф на банката, вие го избрахте. Министърът на финансите на Виденов, вие го избрахте за шеф на банковия надзор“, каза Гечев.