Южна Корея и Саудитска Арабия разширяват ограниченията за пътуване

4
0

Южнокорейското правителство взе решение заради разпространението на коронавируса в Европа да разшири от 15 март списъка на страните, пристигащите от които преминават специална проверка, предаде ТАСС.

В списъка са добавени Франция, Германия, Испания, Великобритания и Нидерландия. Досега на специална процедура бяха подложени пристигащите от Китай, Хонконг, Макао, Япония, Иран и Италия.

Мерките ще засягат не само чужденци, но и южнокорейски граждани, които са посетили тези страни и региони. Температурата им ще бъде измерена на летището, те ще попълват анкетни карти за здравословното си състояние и ще трябва да съобщят своя адрес за престой в Южна Корея. Освен това подложените на специалната процедура ще трябва да инсталират на телефона си приложение, позволяващо да се определят симптомите на заболяването.

Саудитска Арабия разшири издадените заради коронавируса забрани за пътувания от и до ЕС и 12 други страни, след като съобщи за 24 регистрирани нови случаи на своя територия, предаде Ройтерс.
С това общият брой на заболелите в кралството достигна 45.

Освен страните от ЕС мярката важи за Швейцария, Индия, Пакистан, Шри Ланка, Филипините, Судан, Южен Судан, Етиопия, Еритрея, Кения, Джибути и Сомалия.

Гражданите и постоянно пребиваващите в Саудитска Арабия ще имат 72 часа да се върнат от засегнатите от забраната страни, съобщи Саудитската агенция по печата, цитирайки източник от министерството на вътрешните работи.

Освен това Саудитска Арабия забрани преминаването на пътници през контролните пунктове на границата с Йордания. Разрешено е само преминаването на стоки и хора, превозващи стоки.

Милиони работници мигранти в Саудитска Арабия идват от засегнатите от забраната страни. От действието й обаче са изключени работещите в здравеопазването индийци и филипинци, отбелязва Ройтерс.

Около шейсет души, намиращи се на речен круизен кораб в Камбоджа, ще останат под карантина, след като трима британци на борда му са дали вчера положителна проба за заболяването Ковид-19, предаде ДПА, цитирайки здравното министерство.

Двама от британците са мъж на 73 години и 69-годишна жена. С тях случаите на заразата в Камбоджа достигнаха пет.

65-годишна британка, която също е била на кораба, вече беше приета в болница в столицата Пном Пен по-рано тази седмица поради заразяване с коронавируса.

Круизният кораб „Вайкинг“ е потеглил от Виетнам по-рано тази месец. В момента той е пуснал котва край провинциален град на река Меконг.