караянчева-остава-председател-на-нс

Караянчева: Мерките за сигурност срещу коронавирус в парламента остават

4
0

Мерките за сигурност срещу коронавирус в парламента на този етап остават. Това стана ясно от изявление пред медиите на председателя на парламента Цвета Караянчева, която по-рано днес получи писмо от парламентарните репортери от различни медии с искане да им бъде възстановено правото на движение в кулоарите на Народното събрание.

Цвета Караянчева уточни, че предписанията, които е издала, не са по никакъв начин желание да ограничи дейността на репортерите в парламента и че всички мерки са във връзка с препоръките на Оперативния щаб за борба с коронавируса. Тя увери, че има готовност за диалог, за да направи максимално удобно присъствието на медиите в Събранието.

От първия пленарен ден тази седмица журналистите работят в зала „Запад“ на Народното събрание, а свободното им движение в кулоарите не е позволено. Въведени са и часови зони за ползване на Клуба на народния представител и Бюфета.

Относно искането на репортерите за по-строг пропускателен режим по примера на Министерски съвет и мерене с термометър на влизащите в парламента, Караянчева посочи, че не винаги вирусоносителството се свързвало с висока температура.

Относно искането на репортерите да отпадне ограничението за движението по кулуарите, Караянчева каза: „Скъпи приятели, позволете ми с това да не съглася и да не го допусна. Това е за ваша сигурност, защото смесването на потоците има вероятност да доведе до пренасяне на вируса“.

„Ако смесим потоците с народните представители – те също са рискови, защото ходят по различни избирателни райони. Имат контакти с различни хора“, подчерта председателят на парламента. Тя каза, че вече е помолила колегите си народни представители да ограничат контактите си с граждани, особено в местата, където вече има регистриран коронавирус.

„Не мога да допусна движение по кулоарите, така както искате. Отговорността е обща, но най-вече е и моя, защото аз съм принципал. Моля за разбиране.

Тя уточни, че предписанията относно мерките за борба с коронавируса, са изпратени в 16.30 часа във вторник и в сряда на председателски съвет, нито една парламентарна група не е направила допълнително предложение или забележка.

Караянчева увери, че за да не остава впечатлението, че с мерките за сигурност срещу коронавируса, се ограничава свободата на словото, ще свика председателски съвет и ще разпореди на председателите на групите, да осигуряват народни представители при медиен интерес.