антония-първанова-това-беше-първият-нормален-брифинг-на-оперативния-щаб

Антония Първанова: Това бе първият нормален брифинг на Националния оперативен щаб

0
0

„След седем месеца това е първият нормален брифинг, който Националният оперативен щаб проведе. Като казвам нормален без агресия, без заплахи, без манипулация, без лъжи, с много ясно и точно представяне на данните, с които разполагат, и съответно чрез манипулативни заключения въз основа на тези данни. Аз съм много удовлетворена от новия стил на работа и от качеството, което всички очаквахме от самото начало този щаб да предостави, сега вече това е факт“, каза за „Хоризонт“ д-р Антония Първанова, специалист по обществено здраве, ексдепутат и бивш евродепутат.

Според данните от брифинга на Националния оперативен щаб България е на 8-о място по смъртност в Европа.

Трябва да се направи много обстоен анализ на отварянето на ножицата и неблагоприятния резултат за смъртността. Възможно е да имат отношение фактори, свързани с демографската структура на населението, застаряващо население, с повече хронични заболявания в напреднала възраст, които не са добре лекувани и обгрижени, както и достъпът до здравеопазване“, подчерта д-р Антония Първанова.

„Основните неща, на които трябва да обърнем внимание от този брифинг, са следните – първо, въз основа на изнесените данни на министъра и членовете на щаба, само 20% от всички установени с позитивен PCR тест имат симптоми – това е интересно и трябва да бъде обследвано – дали става въпрос за 80% безсимптомни и какъв е делът от тях на фалшиво положителните тестове“, изтъкна д-р Първанова и допълни:

„Следващото нещо е, че само 5% от хората, които са с позитивен PCR тест, имат нужда от медицински грижи. Това е доста нисък процент и това е добре“.

Според д-р Първанова е важно да се изтъкне и че заразените медици са 5,6% и, подчертано от министъра, това напълно съответства на процента на заразените общо в населението:

„Би могло да се направи заключение, че тези, които са на първа линия и в най-интензивен контакт, не боледуват повече, отколкото останалата част от населението. Разбира се, това се дължи на доброто предпазване“.

Не трябва да омаловажаваме това, че идва есенно-зимният сезон – времето, в което има много вирусни инфекции, грип и много повече хора боледуват, повече, отколкото от коронавирус, предупреди още тя.