археолози-откриха-резиденция-от-13-и-век-на-разкопки-при-трапезица-крепост

Археолози откриха резиденция от 13-и век при разкопки на крепостта „Трапезица“

42
0

Представителен архитектурен комплекс от 13-и век е разкрит при археологически разкопки на крепостта „Трапезица“, съобщи за БТА доц. Мирко Робов от Археологическия музей с институт към БАН.


Сградата с две крила е разположена в Югоизточния сектор на средновековната крепост, в близост до църква номер 4 и е датирана към 40-те години на 13 век, уточни археологът, който ръководи разкопките в тази част на хълма.
Това е затворен представителен архитектурен ансамбъл с дължина 40 метра и широчина 23 метра, към него има и допълнителна постройка с приблизителна дължина около 14 метра, посочи Робов.


Необходими са още изследвания и консултации с други специалисти, за да бъде даден категоричен отговор какво е било предназначението на тази внушителна сграда, подчерта археологът. Една от хипотезите е, че става дума за представителна архиерейска резиденция, но може да е и представителна светска сграда, смята Робов, но според него това категорично не е манастир или жилищна сграда.


От събраната при разкопките на място сграфитокерамика се вижда, че тя не е била битова посуда, а части от големи съдове и подноси, каза археологът.


Същевременно църква номер 4 е изобразена в една от миниатюрите върху лист номер две на Манасиевата хроника, което показва, че това място още през Средновековието е имало особено значение в столично Търново, посочи археологът.


Според него откритите варовикови колони, капители и други сградоустройствени елементи са добра база откритата сграда да бъде социализирана и да стане част от туристическите маршрути на Трапезица.

Проучването на терена е започнало през 2014 година, когато е имало сондажи, показали индикации за съществуването на мащабния архитектурен комплекс.