По-строги ограничителни, но най-вече общовалидни мерки се очакват и в Германия, където канцлерът Ангела Меркел събра за първи път от юни в Берлин министър-председателите на 16-е провинции.

Ангела Меркел излезе с ултиматум, като текстът на документа гласи следното:

Ако нарастването на броя на случаите не спре до най-късно 10 дни, са неизбежни по-нататъшни целенасочени стъпки с цел намаляване на обществените контакти. В тези случаи първата стъпка е да се въведе ограничение на контакт, което сега позволява го Х души или членове бъдат в публичното пространство.

Канцлерът настоява за задължително носене на маски и на открити обществени места и въвеждането на вечерен час в градовете горещи точки. От 8-ми ноември влиза в сила и задължителна карантина за пристигащи от рискови зони в чужбина, обяви немското правителство.

Сред евентуалните нови ограничения са: вечерен час, задължителни маски, ограничения за контакти с хора и т.н. Подробностите ще се изясняват между канцлера и министър-председателите на 16-е провинции.

Над 5000 новозаразени за денонощие има в Германия, най-много от април насам. Въпреки това институтът „Роберт Кох“ смята, че при спазване на противоепидемичните мерки може да се избегне неконтролируем ръст на инфекциите.