Средствата по европейската програмата за подпомагане с храни ще бъде с удвоено финансиране за страната ни през новия многогодишен период и ще достигне 500 милиона лева.

Програмата финансира хранителни пакети и топъл обяд за бедни хора, но е планирано и материално подпомагане, обяви заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Тя се включи в раздаването на поредния транш от пакети за най-нуждаещите се в столичен пункт на Българския червен кръст.

Пакети с 16 основни хранителни продукти ще достигнат до 470 000 нуждаещи се в цялата страна. Само в София те са над 34 000. Следващият транш с храни трябва да се раздаде от средствата от новия програмен период. Планирано е, освен пакетите с храна, възрастните и младите нуждаещи се да получават и допълнително материално подпомагане, обясни заместник-министър Русинова:

„Да има и пакети с дезинфектант, с препарати за почистване – нещо, което считаме, че през следващата година, заради разрастването на пандемията, ще е необходимо на възрастните хора, както и допълнителна специална помощ, насочена към младите семейства – с пакети за след изписване от болница след раждане – памперси, необходимите дрешки и каквото е необходимо за едно бебе

По линия на инструмента за ReactEU България ще получи и 40 милиона лева за програмата „Топъл обяд“. В момента той се поддържа със средства от бюджета.