Надпреварата между големите държави за създаване на ваксина срещу коронавирус върви с пълна сила. Българският прототип се очаква да бъде готов до края на годината. Това коментира в „Денят започва“ доц. Андрей Чорбанов от Института по микробиология към БАН.

Първите същества, върху които ще се тества ваксината, са специални мишки.

Това са имунодефицитни мишки – животни, които нямат имунна система. Това позволява прехвърлянето на човешки клетки от пациенти или доброволци, здрави донори, на които може да се тестват лекарства, които са предназначени за хуманна употреба, обясни доц. Андрей Чорбанов от Института по микробиология към БАН. „Това не е мишка в миши условия, а се наблюдава реакцията на човешките клетки и на компоненти на човешката имунна система в един естествен модел, каквато е тази мишка“, поясни той.

Специфичното във ваксината е подходът. Оригиналният подход е нещото, което може да осигури възможност за преборване на тези теоретични специфики, които има всеки вирус. Всяка ваксина за всеки вирус е специфична, не може да се подхожда със стандартен подход.

„Това, което представлява нашата ваксина, е да вземем компоненти от вируса, които остават консервирани във времето и не мутират и се разпознават от имунната система. Тези компоненти се наричат вирусни епитопи. Тези епитопи обаче трябва да бъдат доставени по такъв начин на имунната система, че да се мобилизират всички техни компоненти. Именно затова те трябва да бъдат събрани в една специална наночастица носител, която да осигури проникването на тези клетки в имунната система“, обясни процесът доц. Чорбанов.

Вивариумът у нас е единственото място на Балканите, където се правят такива експерименти за различни видове вируси и ваксини. „С животните се работи само при стерилни условия, всичко, което ползват – храната, водата, материалите, всичко е стерилно, за да може да се осигури безопасността на тези животни“, отбеляза доцентът.

Сглобяването на ваксината ще бъде най-бързият етап. „При нас ще се извършат ефикасните тестове на животните. И от Нова година вече трябва да се мисли какъв ще бъде държавния подход, за да се осигурят клиничните изпитвания. Те не са обект на научните изследвания и не са от интерес на научните екипи, които ги правят. Правят ги или фирми производители или пряко ангажирани структури с държавата“, заяви доц. Чорбанов.

Няма как вируса да изчезне докато не премине през всички възможно свои носители, категоричен е доц. Андрей Чорбанов в прогнозите си за развитие на заразата.