Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че на военната авиация трябва да се гледа като средство за отстояване на националния интерес и сигурност, а не за лични политически интереси. Държавният глава присъства на празника на авиацията и на военновъздушните сили пред паметника на Българския летец в столицата. В церемонията се включи и вицепремиерът Красимир Каракачанов, който увери, че купуване на още 8 нови изтребителя F-16 ще стане само с одобрението на парламента. Двамата коментираха и други актуални теми.

Президентът Румен Радев очаква основният закон да бъде защитен в становището на Конституционния съд по неговото искане. Миналата седмица той сезира съда да бъде обявено за противоконституционно решението за създаването на временна парламентарна комисия, която да обсъжда проект за нова конституция.

Румен Радев – президент на България: Аз се надявам, че КС ще защити нашата конституция от невежеството и гаврите, които й се поднасят от управляващите.

По повод запитването на правителството до САЩ за закупуване на още 8 изтребителя F-16, президентът е съгласен, че страната ни има нужда от най-малко 16 нови машини. Отбеляза обаче,че на военната авиация трябва да се гледа като средство за отстояване на националния интерес и гарантиране на националната сигурност.

Румен Радев – президент на България: Когато на военната авиация се гледа като средство за лични политически интереси, когато се погазва военната експертиза винаги ни излиза скъпо. Винаги води до прахосване на обществен ресурс, води до занижени способности, а в някои случаи води и до загуба на човешки живот.

Според предварителните разчети вероятно още 300 млн. лв ще са нужни за изграждане на инфраструктурата за новите самолети.

Каракачанов разясни, че след като получат отговор за цената и сроковете за плащане, ще се водят преговори, за да се постигнат максимално добри условия.

Красимир Каракачанов – вицепремиер и министър на отбраната: Ако офертата е зашеметяващо добра, може да започнем веднага разговорите. Ако имаме неща, които смятаме, че трябва да бъдат коригирани първо ще проведем разговори. Преди ВВС да ми дадат становище, самите те трябва да са наясно. Преди аз да го внеса в МС, трябва да имам становището на ВВС, има си ред.

Двамата коментираха и заседанието на съвместната комисия по историческите въпроси на България и Северна Македония, което се провежда днес, след близо година застой.

Според Румен Радев политиците не трябва да абдикират от този важен процес. Смята,че е крайно време да се намери решението, което да утвърди всички принципи на добросъседство, уважение на историята, национална идентичност и език.

Посочи, че това е отговорност преди всичко на страната кандидат за членство в ЕС.

Румен Радев – президент на България: Компромиси не могат да бъдат извършвани с история, идентичност, език, с искания за национални малцинства, защото това има дългосрочни последствия за отношенията вече вътре в един ЕС, който искаме да бъде солидарен, кохерентен, единен.

Каракачанов видя лош знак в това, че македонски експерт в комисията е заменен с друг, доста краен в позициите си.

Красимир Каракачанов – вицепремиер и министър на отбраната: Моята препоръка към политиците в Скопие е да спрат да лежат на онази кълка, на която лежат до момента и да чакат някой да притиска България, да си спазват договора, да бъдат честни, да се държат почтено. Иначе, честно казано, не виждам какво могат да очакват положително от наша страна.

Посочи още, че сваленият и подготвен за претопяване паметник на един от организаторите на Илинденското въстание – Борис Сарафов, не е жест на добросъседство.