Вчера Румен Радев трябваше да се срещне с държавния глава на Естония Керсти Калюлайд. Срещата обаче пропадна, след като се разбра, че българският президент е имал контакт със заразен с коронавирус, но не предупредил за това.

Реакцията на Естония беше остра, защото Радев не съобщил, че имал контакт със заразен и отказал да си направи тест. Домакините разбрали за контакта от военното си разузнаване, което съобщило, че Румен Радев имал контакт със заразения командир на ВВС Димитър Петров преди 4 дни.

Странното в случая е, че Радев бил предупреден още в неделя, че е бил контактен на заразен с коронавирус. Въпреки това президентът отпътува за Естония, при това с делегация от 33 души.

Световните медии не пропуснаха да пишат по темата, която се очертава като водеща у нас и в Европа за следващите дни.

Radio Free Europe: Българският президент ще бъде поставен под карантина след разкритието за коронавирус

„Българският президент замина на официално посещение в Естония, но се върна предварително, след като бе установено, че имал контакт със заразен с коронавирус. На летището в София той коментира, че нито той, нито делегацията му са поставяни под карантина, въпреки че се появи точно такава информация от Естония.“ – пише изданието.

Няма налично описание.

swissinfo.ch: Здравният министър заяви, че Румен Радев трябва да бъде поставен под карантина

„Българският здравен министър заяви, че президентът трябва да се изолира като предпазна мярка, след като в петък е имал контакт със заразения командир на ВВС.“ – е част от написаното в материала.

Няма налично описание.

The Baltic Times: Визитата на българския президент в Естония пропадна заради негов контакт със заразен с коронавирус.

„Посещението на Румен Радев в Естония беше отменено, защото той е имал контакт със заразен с коронавирус. След като информацията достигна Естония, бяха взети всички необходими мерки – Радев и делегацията му бяха изолирани в хотел.“ – пише The Baltic Times.

Няма налично описание.

barrons.com: Президентът на България напусна Естония заради притеснения от коронавирус

„Посещението на Румен Радев в Естония бе по-кратко от очакваното. Наложи се той да напусне страната, след като се разбра, че е имал контакт със заразен с коронавирус“ – пише изданието.

Добавен е и цитат от президента на Естония:

„Вчера следобед стана ясно, че българският президент е бил в контакт със заразен с коронавирус, преди да пристигне в Естония. Бяха взети всички мерки и делегацията от България беше изолирана в хотел“.

Няма налично описание.