Риши Сунак обяви големи промени в схемата за подпомагане на работата (JSS), която ще бъде заменена през ноември. Той каза на Commons, че дори бизнесите, които не са принудени да затворят, са изправени пред „дълбока икономическа несигурност“. Според ревизираната схема работодателите ще плащат по-малко и персоналът може да работи по-малко часове, преди да се класира. В същото време субсидията на данъкоплатците е удвоена.

Предприятията в области от второ ниво, особено в сектора на хотелиерството, се оплакаха, че ще им е по-добре, ако са под ограничения от трети ред. Те твърдяха, че въпреки че ще бъдат принудени да затворят, те ще се възползват от по-голямата държавна подкрепа. Един изтъкнат готвач Йотам Отоленги каза, че условията за неговите ресторанти са „ужасни“, тъй като към Лондон бяха приложени ограничения от второ ниво, добавяйки: „Сега сме на колене“. В отговор на такива аргументи г-н Сунак сега промени условията на JSS. Позовавайки се на тези бизнеси, той каза: „Ясно е, че те се нуждаят от допълнителна икономическа подкрепа.“

Вместо минимално изискване за изплащане на 55% от заплатите за една трета от часовете, както беше обявено миналия месец при стартирането на Зимния икономически план, работодателите ще трябва да плащат за минимум 20% от обичайните отработени часове и 5% от неработни часове. Правителството ще финансира 62% от заплатите за неработни часове. Това повече от удвоява максималното плащане до £ 1541,75 на месец. В най-щедрия случай данъкоплатецът вече ще премине от финансиране на 22% от заплатите до малко под половината.

Подпомагането, както и преди, ще бъде отворено за всички малки и големи предприятия, които могат да покажат влияние върху приходите. Целта му е да се преодолее недостигът в подкрепа на бизнеса в рамките на редица ограничения, като Лондон и Бирмингам, но не е изрично обвързан с този статус и е достъпен в Обединеното кралство.

Това важи за цяла Великобритания. Системата на диференцираните ограничения в Англия, която породи новоповишената икономическа подкрепа на правителството, обаче не е такава. Докато Англия има тристепенна система, Шотландия трябва да въведе петстепенна система от нива на предупреждение за вируси от 2 ноември. Средната тройка ще бъде „широко еквивалентна“ на английската тройка, но шотландската система ще добави допълнително ниво отдолу и едно отгоре. Уелс е на път да влезе в двуседмично блокиране от 18:00 BST в петък, докато Северна Ирландия започна четириседмично блокиране миналия петък. Всички предадени държави ще получат централно правителствено финансиране, което им позволява да предоставят месечни безвъзмездни средства до 2100 британски лири за хотели, ресторанти и B&B.

Почти веднага, когато ръководителите на CBI и TUC се появиха на стълбите на номер 11 на Даунинг Стрийт, за да одобрят Зимния икономически план от миналия месец, имаше някои съмнения относно неговата ефективност. Бизнес и синдикалните лидери бяха щастливи, че е обявена известна подкрепа за работа на непълно работно време – сама по себе си революция за Обединеното кралство, но нивата на подкрепа са доста по-малко от схемите в германски стил.

По-специално, работодателите са изправени пред препятствие да трябва да плащат поне половината от заплатите на работниците. Това не беше грешка в системата – това беше стратегията. Министерството на финансите искаше схемата да се наведе в процес на икономическо преструктуриране до „ново нормално положение“ след Ковид и да не се стреми да предотврати тези промени. Но всичко това се основаваше на изчезването на пандемията и възстановяването беше гарантирано. Не е доказано, че това е така и наистина някои бяха забелязали това, дори по време на първоначалния план. Това е признание за пропуски в тази схема и че големи части от икономиката са в режим на оцеляване, а не в режим на преструктуриране. За канцлера това е знак, че той ще предложи правилната подкрепа в точното време. Други ще кажат, че данните са вървели в тази посока преди месец и че някои работни места са излишно загубени.

Предприятията за хотелиерство, събрани в пицария в южен Лондон, също казаха на канцлера, че се нуждаят от помощ с наеми от наемодатели – нещо, което Министерството на финансите смята за много по-сложно, отколкото например ипотечните ваканции. В Голям Манчестър те ще се чудят защо това не е предлагано на райони, които по-рано са били под силни социални ограничения. Но това е значителен пакет на стойност няколко милиарда лири, признавайки, че икономиката очевидно се нуждае от подкрепа сега преди някои неизбежни фундаментални промени.

Канцлерът също така обяви конкретна помощ за хотелиерството и развлекателния бизнес в области от второ ниво. Английските съвети ще бъдат финансирани, за да предоставят месечни безвъзмездни средства до 2100 до 150 000 паунда за хотели, ресторанти и B & B. Делегираните нации ще получат еквивалентно финансиране за други нации по формулата на Барнет. Щедростта на схемата за самостоятелна заетост също е удвоена от 20% на 40% от печалбата, като максималната безвъзмездна помощ сега е 3 750 £ за период от три месеца.

Около 12 милиона души във Великобритания имат ниска финансова устойчивост – което означава, че им е трудно да плащат сметки или да изплащат заеми, според проучване на градския регулатор, Орган за финансово поведение. Той установи, че тези от чернокожи и малцинствени етнически произход са по-склонни от повечето да бъдат засегнати от спада на доходите, свързан с Covid, като 37% от анкетираните са получили удар. Също така хората на възраст между 25 и 34 години най-вероятно са имали промяна в заетостта в резултат на пандемията.