Германският институт Робърт Кох (RKI) за инфекциозни болести съобщи в четвъртък за над 11 200 нови случая на COVID-19 през последните 24 часа и организацията изрази сериозно безпокойство, тъй като вирусът заплашва да излезе извън контрол. Това е първият път от началото на пандемията, че повече от 10 000 нови случая в Германия са регистрирани за 24-часов период и втори път в рамките на дни, в които страната отчита нов дневен максимум.

„Ситуацията стана много сериозна като цяло“, каза д-р Lothar Wieler, ръководител на RKI. Понастоящем Германия регистрира над 50 инфекции на 100 000 души за период от една седмица. Така нареченият седемдневен процент на заболеваемост, който се използва от властите, за да реши кога да се затегнат ограниченията, понастоящем е 56 за цялата страна, според данните на RKI.

Скокът на случаите накара служителите да въведат по-строги мерки за обществения живот, за да спрат разпространението на вируса. На пресконференция в четвъртък Вилер за пореден път подчерта значението на спазването на германските правила за ограничаване на пандемията – социално дистанциране, миене на ръце, маски и често проветряване на вътрешните пространства. Той също така повтори предупреждения за провеждане на частни партита, като каза, че те изглеждат един от основните източници на инфекции. Вилер също призова местните здравни власти в Германия да запазят усилията си въпреки нарасналата тежест през последните дни.

Междувременно германското правителство издаде предупреждения за пътуване за популярни ски региони в Австрия, Италия и Швейцария, както и за цяла Ирландия и Полша. Континентална Великобритания също сега се разглежда като зона с висок риск. Според предупрежденията, които влизат в сила от събота, пътуващите, които се връщат в Германия, трябва да поставят карантина за 10 дни. Изолацията обаче може да бъде премахната, ако пет дни след връщането се предостави отрицателен резултат от теста.

В сряда Вилер от RKI заяви пред DW, че е уверен, че Германия може да ограничи разпространението на вируса – стига хората да се придържат към правилата. „Не виждаме толкова много огнища на работните места или в обществения транспорт, но това се събира най-вече в личния живот, в партита, а също и в услуги и сватби“, каза Вилер. „Не бива да имаме твърде много от тези събития“, добави той.

Поглеждайки към зимата, шефът на германската агенция за контрол на заболяванията каза, че германските болници са „добре подготвени“ да се справят с потенциален скок на пациентите с COVID-19, като добави, че Германия има голям брой интензивни отделения спрямо населението. „Разбира се, научихме се от първия път, първия връх, който имахме през април и март“, каза той. „Ако успеем да успокоим числата, можем да го управляваме и това е най-важното – но можем да съборим числата само ако се придържаме към тези правила“, подчерта Вилер.