Спектакъл пред Царевец ще пресъздаде въстанието на Петър и Асен от 1185 година. Възстановката ще започне от 18.00 ч. с представяне на българско и византийско въоръжение от епохата на Средновековието, показване на бойни техники и музикални изпълнения. Ще участват 45 реенактори. В 18.45 ч. е началото на историческия театрален спектакъл „Величието на Асеневци“ на МДТ „Константин Кисимов“. Финалът е в 19.30 ч. с аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.

*****
В Ямбол днес ще се състои традиционният републикански лекоатлетически крос „Диана“. В него ще се включат 65 участници от 10 лекоатлетически клуба в страната.

*****
На площад „Хаджи Димитър“ в Сливен от 11.00 ч. започва първото събитие от Търговския рибен фестивал, част на кампанията „Фестивал на рибата – вкусно и полезно“ на Министерството на земеделието, храните и горите. В двудневната проява ще участват изложители, ще има и демонстрации на рибни ястия.

*****
Концерт на Камерен оркестър – Хасково, с диригент Цанислав Петков и солист Калина Христова – концертмайстор на Софийската филхармония, ще бъде изнесен в местния Драматичен театър „Иван Димов“. Проявата е част от програмата на 45-те Музикални дни „Проф. Недялка Симеонова“.

*****
В Плевен продължава майсторският клас на проф. Борислава Танева – преподавател и инструменталист, зам.-ректор на НМА „Панчо Владигеров“. Осем ученици от Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен, от класовете по пиано на Антоанета Воденичарова и Олга Иванова, продължават обучението за предстоящи конкурси и концерти в зала „Божко Шойков“.

*****
Инициатива под наслов „Смет за късмет“ ще има в пернишкото село Студена. В центъра му ще бъдат разположени контейнери, в които ще се събират пластмасови капачки и бутилки, хартия, стъкло и стари електроуреди. Средствата ще се използват за обновяването на детска площадка в селото.

*****
Благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ за пореден път днес ще спре в Плевен. Всички, които събират пластмасови капачки, могат да ги предадат от 10.00 ч. до 14.00 ч. пред хипермаркета на ул. „Гренадирска“ 119. Кампанията е събрала за три години над 400 000 кг капачки от пластмаса. Равносметката от рециклирането им: дарени 22 кувьоза в общински болници и друга жизненоважна апаратура за детски и родилни отделения в 14 болници в страната.

*****
Плевенският Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ продължава проекта си „На театър в събота“. Днес за децата и техните родители ще бъде представен спектакълът „Аладин и вълшебната лампа“. Драматизацията и режисурата са дело на Милена Мавродинова, а сценографията и куклите – на Валентина Германова. Представлението е от 11.00 часа.

*****
В зала „Сливен“ от 12.00 ч. ще бъдат връчени наградите от Националния ученически конкурс за есе, стихотворение, рисунка и мултимедиен проект „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…“, посветен на 180-годишнината от рождението на Хаджи Димитър.