Митрополитите от Светия синод, начело с патриарх Неофит, с явно гласуване, ще изберат и утвърдят новия Доростолски митрополит. Двамата кандидати са Константийският епископ Яков и Величкият епископ Сионий. Днешният каноничен избор за нов Доростолски митрополит, който ще се състои в Синодалната палата в София, ще бъде излъчван на живо в официалната страница на Светия синод във Фейсбук.

* * *
Световният ден на операта ще бъде отбелязан тази вечер в Софийската опера с „Кармен“ от Бизе.

* * *
„Турандот“ на Парма ОперАрт и Държавната опера във Варна ще гостува тази вечер в зала 1 на НДК. Прочутото сопрано Цветелина Василева влиза в ролята на принцесата от едноименната последна опера на Пучини.

* * *
Концерт на трио „Арденица“ ще звучи в заключителната вечер на 45-те Музикални дни „Проф. Недялка Симеонова“ в Хасково. Програмата в залата на Драматичен театър „Иван Димов“ е посветена на 250-годишнината от рождението на Людвиг ван Бетховен.

* * *
Джаз, етно музика и класика има в новата „Приказка за кларинет“ на „Фортисимо фамилия“ в зала „България“. Солист ще е Михаил Живков. Оркестърът на Софийската филхармония ще дирижира Славил Димитров.

* * *
В Кюстендил се отбелязва патронния празник на храма „Св. вмчк. Димитър Солунски“. В храма ще бъде посрещнат Белоградчишкият епископ Поликарп, викариен епископ на българския патриарх и ще бъде отслужена Архиерейска Св. Литургия