Турция е дала най-голям брой жертви при земетресението с магнитуд 6,6 по Рихтер, което разтърси района на западния окръг Измир в петък, в сравнение с подобни земетресения в други държави, пише в. „Йени Ася“ днес. През 2020 г. са станали общо 12 земетресения с магнитуд над 6,5, посочва вестникът. При някои от тях въобще няма загинали, а най-много жертви има в Турция.

Последното земетресение в Измир е причинило смъртта на над 60 души. Преди това при трус на 24 януари в източния турски окръг Елязъг живота си загубиха 41 души, напомня вестникът и предлага съпоставка, според която общият брой на загиналите при земетресения хора в другите държави по света от началото на годината е 13.
„Йени Ася“ споменава някои от по-силните земни трусове от началото на годината, като земетресението в Мексико с магнитуд 7,4, в Папуа Нова Гвинея с магнитуд 7 и Филипините – 6,6, при които са загинали двама души. В Япония, Чили, Индонезия, Гърция, Соломоновите острови и САЩ също имаше земетресения с магнитуд между 6,5 и 6,9, без да има никакви загинали хора, отбелязва още вестникът.

„Нека да отговарят“,

призовава в заглавие опозиционният в. „Джумхуриет“, според който трябва да се потърси сметка на отговорните институции, които са проявили небрежност, коствала живота на хората. Специалисти обръщат внимание, че срутилите се при труса сгради имат различни характеристики от тези, които са се запазили здрави, като твърдят, че са допуснати множество грешки. Гражданите настояват на отговорните за грешки и нехайство да бъде потърсена сметка, посочва още изданието.

„Сградите в Измир, които се срутиха и понесоха тежки щети, отново показаха реалността в Турция. Предприемачите спестяват материали, магазините премахват носещи колони, строителният надзор е недостатъчен“, коментира „Джумхуриет“.

„Всички сгради трябва да получат паспорт“,

пише в. „Айдънлък“. За това настояват експерти, цитирани от изданието. По думите на строителния инженер Хюсеин Аксу трябва да бъде приет закон за сигурността на сградите и да бъде приложен средносрочен план за подмяна на онези от тях, които представляват риск. Според Аксу много сгради в Турция не са регистрирани. Той обръща също внимание, че „всеки прави каквито си поиска промени“ по конструкцията, на което, както той подчертава, трябва да бъде сложен край.

„Айдънлък“ цитира и геолога Мюзейен Шевкин, която отбелязва, че внесен от опозицията проект за прекратяване на застрояването по линиите на разломи и опразването на вече построените сгради, попадащи в такива райони, чака да бъде разгледан от парламента от февруари.