Реорганизацията на здравната система е най-голямото предизвикателство, пред което ресорното министерството се е изправяло, заяви в парламента здравният министър Костадин Ангелов. Той беше изслушан във връзка с пандемичната обстановка в страната по искане на БСП.

Малко над 87 000 са регистрираните случаи на короноварус към днешна дата, 58 000 от тях са активни. Близо 3500 са заразените медицински работници, отчете здравният министър. 

„По отношение на регистрираните смъртни случаи с Covid-19 към 11 (ноември – б.р.) 14-дневната смъртност в страната е 9,86 на 100 000, което определя седмото място на страната сред държавите в ЕС. Във връзка с развитието на заболяемостта и увеличения брой на новозаразените лица с Covid-19 се пристъпва към реорганизация на здравната система, като се осигуряват допълнителни възможности болничната система да реагира на нарастващите потребности на населението от медицинска диагностика и лечение. НЗОК създаде необходимите условия за финансова подкрепа на изпълнителите на медицинска помощ за периода на извънредното положение и обстановка“, посочи Ангелов.

Предоставени са допълнителни средства за бързи тестове, както и  за допълнително заплащане за медицинските работници. Има допълнителни средства в размер на 26 милиона лева за 2020-та и 2021-ва за купуването на 32 000 флакона „Ремдесивир“, каза още Ангелов и призова за обединение в тази ситуация.