С този проект, който днес беше разписан под формата на договор, направихме втората крачка към модернизация на Българската армия след подписването на договора за придобиване на нови изтребители.

Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов при подписването днес в Министерството на отбраната на договора за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС.

С този договор правим една правилна крачка към модернизацията на нашите Военноморски сили. Надявам се, че сътрудничеството ни с компанията „Люрсен“ не приключва с него, напротив то сега тепърва започва, защото предстои доста работа по индустриалното сътрудничество, каза Каракачанов, който се надява, че двете страни ще изградят доверие и добро взаимодействие, което за много години напред ще бъде от полза както за германската компания, така и за българските ВМС.

Според одобрения от Министерския съвет договор германската корабостроителна компания „Люрсен“ /“Fr.Lurssen Werft“ GmbH&Co. KG/ ще построи и достави два многофункционални модулни кораба, като финансовата рамка на проекта е на стойност 984 000 000 лева с ДДС. Строежът ще бъде извършен на територията на България в корабостроителен завод МТГ „Делфин“. Корабите се очаква да бъдат доставени съответно през 2025 и 2026 година.

Договорът предвижда обучение както на екипажите, така и на инженерния състав. Корабите притежават способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС. С реализацията на проекта ВМС ще придобият модерни способности за противодействие на надводен, подводен и въздушен противник.