Управителят на Английската централна банка Андрю Бейли заяви, че днешните данни за БВП от Обединеното кралство са в съответствие с очакванията на банката.

Според шефа на централната банка БВП на Обединеното кралство е в съответствие с това, което АЦБ е очаквала, добавяйки че е било отбелязано силно възстановяване.

Коментарите му са факт, след като по-рано днес британската статистика отчете рекорден ръст от 15,5% на БВП на Великобритания през третото тримесечие след бруталния спад от близо 20 на сто през предходните три месеца.

Говорейки на конференция на „Файненшъл таймс“, Бейли заяви, че Великобритания е преживяла икономическо възстановяван, но то е било „много неравномерно“ и все още продължава да има голяма разлика в сравнение с данните от преди коронавирусната пандемия.

Запитан за Covid ваксината на компаниите Pfizer и BioNTech, той определи новината като „окуражаваща за бизнеса и икономиката“.

Британският финансов министър Риши Сунак също коментира доклада на британката статистика ONS, като отбеляза, че възстановяването от икономическата криза, причинена от коронавирусната пандемия, се е забавило през есента в сравнение с резултатите, регистрирани през лятото, поради ограничителните мерки, въведени за борба с по-нататъшното разпространение на болестта.

„Моят икономически приоритет продължава да бъдат работните места“, посочи Сунак и допълни: „Тепърва предстоят тежки времена, но ние ще продължим да подкрепяме хората“.

Заради новите ограничителни мерки Сунак удължи до март схемата за защита на работните места, целяща да подкрепи компаниите и заетостта.