150 легла за лечение на пациенти с коронавирус ще бъдат открити в общинската Пета градска болница в София, където в момента има възможност да бъдат лекувани  47 души. На 113 ще бъдат увеличени леглата в Първа градска болница.

Има готовност и във Втора градска до края на седмицата да се увеличат леглата за пациенти с Covid-19, информира кметът Йорданка Фандъкова. От днес в още три поликлиники има открити Covid зони, това са 8, 20 и 22-ра.

Вчера бяха сформирани Covidзони в 11, 12 и 17-а поликлиника. Утре се очаква и 18-и диагностично консултативен център да бъдат преглеждани пациенти с грипоподобни симптоми. Целта е да бъдат облекчени болниците в града, подчерта столичният кмет:

„Ние осигуряваме безплатни антигенни тестове за пациенти, които са насочени от личен лекар или са със симптоми до момента, до който – имаме уверението, че това ще бъде следващата седмица, ще получим и безплатните тестове от държавата, осигуряване съответно заплащането на екипите, допълнителното заплащане, и осигуряването на безплатни тестове“.