Apple представи обновената гама на своите лаптопи MacBook, които вече ще предлагат собствен процесор, разработен от компанията. С това тя поставя начало на постепенната подмяна на чиповете на Intel, които се използват от досегашните модели.

Apple казва, че процесорът М1 е най-мощният, който е разработвала някога. Компанията обещава, че в комбинация в операционната система macOS Big Sur, М1 ще предлага значително по-голяма производителност спрямо предишните модели.

Централният процесор е 3,5 пъти по-бърз, а графичният – 6 пъти. Обработката на данни за машинно обучение ще е до 15 пъти по-бърза, а животът на батерията ще е 2 път по-дълъг.

Самият процесор е 8-ядрен, като ще се използва от няколко модела. Сред тях е и новият MacBook Air. Тънкият модел запазва 13-инчовия си дисплей, но се сбогува с вентилатора на охлаждането. Това ще го направи по-тънък и лек, но според Apple няма да повлияе на производителността му. Напротив, моделът ще стане още по-бърз, като ще обработва данни между 3 и 5 пъти по-бързо в зависимост от задачата. Животът на батерията също е удължен, като според Apple ще осигурява до 18 часа гледане на филми.

Другият нов модел е 13-инчовият MacBook Pro. Той използва същия процесор, но с активно охлаждане и е средно 2,8 пъти по-бърз от предшественика си. Графичният процесор път е до 5 пъти по-бърз. Освен това Apple твърди, че лаптопът е до 3 пъти по-бърз от „най-продаваният Windows лаптоп в този клас“. Увеличен е и животът на батерията, който вече осигурява до 17 часа сърфиране в интернет през WiFi или 20 часа гледане на видео.

Третият нов модел е обновеният Mac mini. Процесорът е същият, както и подобрението на производителността – 3 пъти спрямо предишния модел. Обработката на видео обаче е с до 6 пъти по-бърза. Apple твърди, че Mac mini предлага „една десета“ от размера на най-продаваният настолен компютър с Windows, но е и 5 пъти по-бърз.

Apple казва, че вече приема поръчки за новите устройства, а доставките ще започнат още следващата седмица. Компанията уточни, че няма да изостави моделите с Intel процесори. Тя ще продължи да ги поддържа, както и да осигурява нови версии на операционната система.