Иран прехвърли днес тъжната граница от 40 000 починали от Ковид-19, предаде Асошиейтед прес.
Агенцията отбелязва, че последните 10 000 смъртни случая са били регистрирани за по-малко от месец, в момент, когато страната се опитва да ограничи най-мощната вълна на епидемията.


Днес иранското министерство на здравеопазването съобщи за 457 починали и 117 517 новозаразени с коронавируса през последните 24 часа. Броят на регистрираните заразени в Иран от началото на пандемията достигна 726 хиляди. Според представители на властите обаче това число е силно занижено, отбелязва АП.


Броят на починалите от Ковид-19 в Иран се увеличи значително през последните седмици, достигайки рекордни стойности в най-тежко засегнатата от пандемията държава в Близкия изток. Почти половината от смъртните случаи са в столицата Техеран.


Иранската здравна система може скоро да не издържи, предупредиха нейни представители. Те настояха за въвеждане на строга едномесечна карантина във всички провинциални столици, за да се ограничи разпространението на заразата.
Иранското правителство обаче е против затварянето на страната и отчаяно се опитва да спаси икономиката, силно пострадала от безпрецедентните американски санкции, които на практика не позволяват на Иран да продава петрол на международните пазари.