Фестивалът на изкуствата ВИЕНА АРТ УИК се открива на 13 ноември във Виена въпреки коронакризата.

Програмата е дигитална и представя близо 100 събития: дискусии, онлайн пърформанси, виртуални посещения на изложби и видеофилми с хора на изкуството. По този начин ВИЕНА АРТ УИК иска да даде ясен сигнал за съвременно изкуство в града и да предложи широк спектър от изяви на заинтересованата публика.

В онлайн разговор с пресата Маркус Бьом, президент на Арт клъстър Виена, цитиран от БТА, подчертава особеното значение на тазгодишното издание: „Точно сега е особено важно за нас да поставим във фокуса на вниманието хората на изкуството и с това да демонстрираме, че Виена е един от най-жизнените градове на изкуството в Европа“.

За Стела Ролиг, директорка на картинната галерия – музея „Белведере“, е важно точно в годината на коронакризата изкуството да намери път към хората въпреки затворените музеи. Дигиталното пространство открива нови възможности.

ВИЕНА АРТ УИК си завоюва от 16 години национално и международно признание. За австрийските галеристи фестивалът е платформа за създаване на нови контакти и представяне на съвременното австрийско изкуство.

Физическите посещения в рамките на Опън студио дейс, както и посещенията на галерии, ще бъдат организирани в по-късен момент, когато това е възможно. По време на локдауна галериите, в които се продава съвременно изкуство, както и тръжната къщата „Доротеум“, са отворени за публика.