Уисконсин се готви за евентуално второ преброяване на гласовете, подадени за президент на САЩ, тъй като резултатите от обявената победа на Джо Байдън и действащият държавен глава Доналд Тръмп в щата се различават незначително, заяви началникът на щатската избирателна комисия в Уисконсин Меган Улф.

„Подготвяме се за възможността за второ преброяване“, каза Улф на онлайн брифинг.

Според нея оповестяването на резултатите на щатско ниво е възможно след приключване на тази процедура в областите, като крайният срок е 10 декември, но ще бъдат взети предвид всички промени, свързани с преброяването.

Улф обясни, че преброяването се извършва на ниво области. По закон кандидатът, класиран на второ място има право да поиска повторно преброяване, ако резултатът му се различава с 1% от победителя. Когато резултатите се различават с 0,26 до 1%, кандидатът трябва да плати предварително цената на повторното преброяване, а ако разликата е 0,25% или по-малко, държавата ще поеме разходите, обясни Улф.

В Уисконсин Байдън води с 20 000 гласа при повече от 3 милиона подадени гласа. По-рано екипът на Тръмп поиска повторно преброяване в Уисконсин, като аргументира, че това е един от щатите, в които е имало изборни нарушения.