И днес 8 депутати се регистрираха дистанционно за работата на парламента заради карантина или заболяване. Заедно с 119 народни представители, присъстващи в залата Народното събрание събра кворум и започна работа.

Като първа точка от дневния ред е заложено обсъждане на промени в Закона за лична помощ, внесени от Министерския съвет.

Основната промяна предвижда помощните средства за хората с увреждания да се поемат на Националната здравноосигурителна каса от края на следващата година. Мотивите на вносителите са, че от 2021 г. право на лични асистенти ще имат всички хора с трайни увреждания, без ограничение в часовете труд на асистентите, които са около 640 хил. души.

Общо 214 млн.лв са заложените средствата за лични асистенти за следващата година, като от тях ще могат да се възползват около 80 хиляди деца и хора с увреждания с най тежките степени. Добавя се нова категория – хората над 18-годишна възраст с ТЕЛК между 70% и 89%.

Асистентите ще продължават да работят на трудов договор, но се повишава заплащането заради ръста на минималната заплата. Доставчикът на лична помощ ще може да поставя изисквания към асистентите, в зависимост от потребностите на ползвателя.

Въвеждане на норма за предоставяне на механизма лична помощ в случаите, когато ползвател има нужда от провеждане на лечение в чужбина или извършване на рехабилитационна услуга.