Британската лира поскъпна днес спрямо долара и еврото след новината, че основният съветник на премиера на Великобритания Борис Джонсън и архитект на Брекзит Доминик Къмингс е напът да напусне, предаде „Ройтерс“. Това се случва на фона на продължаващите преговори за търговско споразумение с ЕС, изходът от които ще се реши в последния момент.

Преговорите са напът да не спазят още един краен срок до средата на ноември и ще продължат през идната седмица преди ключовата среща на европейските лидери идния четвъртък.

Анализатори предполагат, че напускането на Къмингс, който ръководеше кампанията за референдума за Брекзит през 2016 година и ще напусне позицията си на „Даунинг стрийт“, когато приключи преходният период, може да доведе до не толкова твърд подход в разговорите с Брюксел.

Несъмнено напускането на Къмингс, който е един от ключовите лидери зад Брекзит, предполага по-компромисна линия на поведение от Джонсън, което е положителна новина за лирата. Пазарът вероятно ще приеме така тази новина, каза валутният анализатор в Мицубиши Ю Еф Джей файненшъл груп (Mitsubishi UFJ Financial Group – MUFG) Лий Хардман.

Лирата поскъпна с 0,33 на сто спрямо долара и с 0,3 на сто спрямо еврото в ранната търговия.

Лирата поевтиня вчера заради несигурността около търговското споразумение за Брекзит и новината, че британската икономика е нараснала по-бавно от очакваните 1,1 процента през септември спрямо август.