андемията от коронавирус показа на световната общественост до какви негативни последици води хроничният недостиг на финансови средства за здравеопазване. „Човечеството трябва да преосмисли самото понятие за здравето като ценност”, заяви генералният секретар на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус.

Пандемията COVID-19 изкара на повърхността последиците от недофинансирането на системата на обществено здравеопазване, каза той по време на церемонията по закриването на 73-та сесия на Световната здравна асамблея.

Кризата с коронавируса оказа влияние върху живота на милиарди хора, подкопа глобалната стабилност и солидарност.

В тази ситуация връщането към статуквото не е вариант,

смята генералният секретар.

„Ние се нуждаем не просто от допълнителни инвестиции в здравеопазването. Трябва да преосмислим нашето отношение към здравето като ценност”, каза той и призова международната общност да започне да гледа на тези инвестиции като на „основа за произвеждаща, устойчива и стабилна икономика”.

Пандемията показа също, че е необходимо спешно да бъде създадена

„глобално съгласувана система за обмен на патогенни материали и клинични образци”

с цел бързо разработване на мерки за медицинско противодействие.

Гебрейесус уточни, че става въпрос за създаване на хранилища на СЗО за такива материали на територията на Швейцария. Съгласието на отделните държави да ги предоставят трябва да бъде доброволно и организацията има готовност да съдейства при този процес. Очаква се да бъдат разработени критерии, според които СЗО ще разпределя след това въпросните материали между отделните държави.

Генералният директор благодари на властите на Тайланд и Италия за подкрепата на проекта, а на Швейцария – за предложението да предостави четири лаборатории в помощ на реализацията на този план.

В рамките на асамблеята беше приета резолюция за

засилване на подготовката за нови извънредни ситуации и пандемии по света,

както и за нова програма по менингита до 2030 г. Гласувано е и решение за борба със „забравените” тропически болести, глобална стратегия по изследвания и иновации в борбата с туберкулозата.

Световната здравна асамблея е най-висшият орган на СЗО, която провежда ежегодни сесии и в нея участват делегати от 194-те държави-членки.