Страните от Г-20 договориха за пръв път в историята обща рамка за преструктуриране на държавния дълг на по-бедните държави, които бяха ударени от коронавирусната криза и се очаква да изпитват трудности при обслужване на техните задължения, с оглед на което се нуждаят от дългови облекчения, съобщава Ройтерс.

С оглед на пандемията Covid-19, която затруднява финансите на някои развиващи се страни, финансовите министри на Г-20 заявиха в петък, че е необходима по-голяма помощ от настоящото временно замразяване на задълженията, което междувременно ще бъде удължено до 30 юни 2021 г.

Основните кредитори, включително Китай, ще се очаква да следват общите насоки, договорени от Г-20, които определят как даден дълг, считан за неустойчив, може да бъде намален или разсрочен.

Неправителствени групи заявиха, че споразумението е трябвало да отиде и по-далеч, като включи държави със средни доходи и принуди частните инвеститори също да приемат анулиране на притежавания от тях дълг.

Кризата с коронавируса изостри проблемите на най-бедните страни, 50% от които вече се намират или рискува да изпаднат в дългово бедствие. Така например Замбия е на ръба да стане първата държава, която да изпадне във фалит (неизпълнение на задълженията) в еврата на Covid-19.

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви през миналата седмица, че само африканските държави са изправени пред финансов недостиг от 345 млрд. долара до 2023 г., за да се справят с пандемията и нейното негативно икономическо въздействие.

„Разчитам на конструктивния дух на всички да осигурим бързо и съвместно прилагане на общата рамка, като няколко държави вече искат дългови облекчения, по-специално в Африка“, заяви френският финансов министър Брюно льо Мер пред колегите си от Г-20 по време на онлайн среща.

Китай, който формира около 63% от общия дълг, притежаван от страните от Г-20 през 2019 г., не беше склонен да признае необходимостта от окончателно анулиране или намаляване на дълговете.

Съгласно новата рамка страните кредитори ще преговарят заедно с дадена държава длъжник, която се очаква да търси същите условия за третиране и от кредитори от частния сектор, съобщава Ройтерс.

Схемата заимства значителна част от правилата, установени от Парижкия клуб, неформална група от предимно богати правителства, създадена през 1956 г., която досега беше единственият съвместен форум за преговори за преструктуриране на дълга.

Финансовите министри от Г-20 посочиха в съвместно изявление, че новата рамка има за цел „да улесни навременното и методично третиране на дълга“ за страните, отговарящи на условията за замразяване на плащанията по дълга, въведени през април, но които включват доброволно и кредитори от частния сектор.

„Отсега нататък всички заинтересовани страни трябва да гарантират прилагането на общата рамка. Прозрачността на дълга е изключително важна “, каза японският финансов министър Таро Асо пред репортери след конферентния разговор на Г-20, описвайки споразумението като „историческо“.

Новата рамка също така отива по-далеч, като изисква всички публични кредитори да участват, след като Китай беше критикуван от партньорите от Г-20, че не включва дълг на китайските държавни банки.

Въпреки че Китай се присъедини към договорената дългова рамка, остава неясно как ще се приложи одобрените мерките, съобщава Ройтерс, визирайки източни, запознат с преговорите.