В Босна и Херцеговина днес се провеждат местни избори, седмите поред от подписването на Дейтънското споразумение, предаде Танюг, цитирана от БТА.

Първоначално изборите бяха насрочени от Централната избирателна комисия за 4 октомври, но бяха отложени за 15 ноември заради липса на финансиране.

Около 3,3 милиона граждани избират пряко съветници в 64 общини в Мюсюлманско-хърватската федерация, 64 в Република Сръбска, 120 общински председатели в Босна и Херцеговина, 14 градски съвета във Федерацията, седем градски съвета в Република Сръбска, 22 кмета в Босна и Херцеговина и общински съвет на дистрикт (окръг) Бръчко.

В изборите участват 543 политически субекта, 129 от които политически партии, 262 независими кандидати, 72 коалиции, девет листи на независими кандидати и 71 кандидати за националните малцинства.

Избирателните секции ще бъдат отворени от 7 до 19 часа.

Според някои анализатори тези избори ще бъдат увод в „тектонични промени“ на политическата сцена на Босна и Херцеговина.

Местните избори ще се състоят във време на пик на епидемията от коронавирус и поради това нямаше възможност за масови предизборни събрания, макар някои политически партии да нарушаваха противоепидемичните мерки, които ограничават броя на участниците в масовите събирания.

По време на кампанията имаше доста жалби и сигнали за нарушения на изборния закон и най-много бяха те в Сребреница, където босненските мюсюлмани се оплакваха от изборен инженеринг от сръбска страна.

Избори в Мостар няма да има, те са насрочени за 20 декември и ще бъдат първите избори след 12 години.